گفتمان ارتباطات

و پدر ارتباط برقرار کرد، گندم خورد

گفتمان ارتباطات

و پدر ارتباط برقرار کرد، گندم خورد

به نام خداوندی که قلم و آنچه می‌نگارد را حرمت بخشید

در این فضا سعی بر آن دارم در حوزه ارتباطات و شاخه‌های مرتبط آن
و گاهی
نوشته های شخصی مطالبی را بنویسم و منابعی را ارائه دهم.

* استفاده از مطالب با نام افراد دیگر پسندیده نیست!

پیوندهای روزانه

۵ مطلب در اسفند ۱۳۹۲ ثبت شده است

اثر پروانه‌ای و دو اپیزود ایرانی

پنجشنبه, ۱۵ اسفند ۱۳۹۲، ۰۲:۲۲ ق.ظ

در پست قبل با عنوان: اثر پروانه‌ای در 50 سال آینده ایران به معرفی کوتاه این اثر و نظریه آشوب اشاره کردم. در این پست دو اپیزود از این اثر را برای شما بازگو می‌کنم. شکیبا باشید و تا انتها مطالعه کنید.


اپیزود اول- دلار 1000 تومان- اسامی تخیلی است


نادر که تمایل زیادی برای تحصیلات در مقطع دکترا داشت پس از چند سال کار  و پس‌انداز و با کمک و همیاری مالی برادر و پدرش با همسر خود به چیزلند می‌رود و با عشق و علاقه با تحصیل در مقطع دکترا می‌پردازد. طی سه سال با کمک استادان به نام دانشگاهی که در آن تحصیل می‌کرد مقالات ارزشمندی را در نشریات علمی جهان منتشر کرد و نام وی به عنوان یکی از صاحب‌نظران رشته خود در دنیا مطرح شد.

در این مدت نادر و همسرش صاحب فرزندی شدند که نا او را پارسا گذاشتند. پس از پایان تحصیلات به رغم درخواست دانشگاه چیزلند برای تدریس و تحقیق با مزایای مناسب او راهی ایران شد. در یکی از دانشگاههای تهران وارد هیات علمی دانشگاه شد. پس از چند سال دانشگاه در کوی استادان به وی خانه‌ای داد.

پارسا نیز بزرگ و بزرگتر می‌شد و با بچه‌های سایر استادان در محل سکونت خود وارد مدرسه شد و پس از پایان تحصیلات بورسیه دانشگاه کشور فلان‌لند شد.

همزمان با تحصیل نادر دوست وی احمد در فیلی‌لند به تحصیل در رشته دندان‌پزشکی پرداخت و سپس برای تخصص به قوری‌لند رفت. وی در آن کشور اقامت گزید و زندگی آبرومندی یافت.


اپیزود دوم- دلار 3000 تومان- اسامی تخیلی است


نادر که با امید دست یافتن به زندگی موفق خود عازم چیزلند شده بود با گران شدن دلار و عدم پرداخت هزینه‌ها و مشکلاتی که پیش آمده بود به ناچار تحصیلات را نیمه تمام گذاشت و به کشور بازگشت. افسردگی و یأس او را فرا گرفت اما با این حال به دنبال کار گشت. مدتی بیکار بود تا اینکه در شرکتی، هم سطح یک دیپلمه مشغول به کار شد. او قید تحصیل را هم زد چرا که سنش بالا رفته بود و هزینه‌های کمرشکن زندگی اجازه مطالعه و تحصیل را از او گرفته بود.

پس از چند سال با پس اندازی اندک و وام بانکی آپارتمان کوچکی در حاشیه تهران خرید. قسط بانکی و درآمد کم، او را ناچار به یافتن شغل دوم کرد. پارسا را کمتر می‌دید و با همسرش نیز به دلیل مسایل اقتصادی مشکل پیدا کرده بود.شبی در راه بازگشت به منزل در اتوبان، اتومبیل حامل وی و چند مسافر تصادف شدیدی می‌کند و نادر جان می‌سپارد. همسر وی به ناچار شغل کم‌ ارزشی اختیار می‌کند و تا دیر وقت مشغول به کار می‌شود. پارسا افت شدید تحصیلی پیدا کرده و با ترک تحصیل در یک مکانیکی مشغول شاگردی می‌شود. حاشیه‌نشینی و مشکلات و معضلاتش دامن پارسا را هم می‌گیرد و ادامه داستان...

راستی احمد نیز از فیلی‌لند باز گشته بود و هنوز یک دیپلمه بود که در دانشگاه خیلی خیلی آزاد لیسانسی می‌گیرد و در نهایت به فروش موبایل مشغول می‌شود.


به راستی وقتی با مرگ پروانه‌ای (در فیلم اثر پروانه‌ای به کارگردانی اریک برس جی مکی گروبر) زبان انگلیسی از بین می‌رود. هشت سال! اینگونه مدیریت جهان! چه تاثیری بر ما و نسلهای آینده ما خواهد داشت؟


بهتر است از خود اثری بگذاریم که اثرش، برای ما نفرین نباشد. به قول مولانا:
هر که او بنهاد ناخوش سنتی
سوی او نفرین رود هرساعتی

اثر پروانه‌ای در 50 سال آینده ایران

پنجشنبه, ۱۵ اسفند ۱۳۹۲، ۱۲:۰۶ ق.ظ
نمی‌دانم آیا تا به حال با واژه اثر پروانه‌ای ( Butterfly effect  ) برخورد کرده یا در این مورد مطالعه‌ای داشته‌اید. به طور خلاصه اثر پروانه‌ای بر اساس نظریه آشوب یا نظریه بی‌نظمی‌ها ( chaos theory) است. این نظریه اعتقاد دارد:
سیستم‌های آشوب‌ناک، سیستم‌های دینامیکی‌ای غیرخطی هستند که نسبت به شرایط اولیه‌شان بسیار حساس‌اند. تغییری اندک در شرایط اولیهٔ چنین سیستم‌هایی باعث تغییرات بسیار در آینده خواهد شد. این پدیده در نظریهٔ آشوب به اثر پروانه‌ای مشهور است. (به نقل از ویکی‌پدیا).

در نظریه آشوب یا بی‌نظمی اعتقاد بر آن است که در تمامی پدیده‌ها، نقاطی وجود دارند که تغییری اندک در آنها باعث تغییرات عظیم خواهد شد و در این رابطه سیستم‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و سازمانی، همچون سیستم‌های جوی از اثر پروانه‌ای برخوردارند و تحلیلگران باید با آگاهی از این نکته مهم به تحلیل و تنظیم مسائل مربوطه بپردازند (الوانی، ۱۳۷۸) (به نقل از ویکی‌پدیا)

حال با این شرایط که کوچکترین تغییر مانند بال زدن یک پروانه می‌تواند منجر به تغییرات عظیم در آینده شود به نظر شما این همه تغییر -البته در جهت منفی- بی‌نظمی‌ها، سوء مدیریت‌ها، بی‌سوادی، اختلاس‌ها، نادیده گرفتن علم- دانش- شایسته‌سالاری و هزاران هزار مشکل و معضلی که احمدی نژاد و تیمش  که طی مدت 8 ساله ریاست جمهوری به وقوع پیوست چه اثری در آینده خواهد داشت.

کمی بر اساس نظریه‌ها فکر کنیم.

در پست بعد دو اپیزود از این داستان را خواهم نوشت

مال مردم استفراغی است که....

سه شنبه, ۱۳ اسفند ۱۳۹۲، ۱۲:۰۲ ق.ظ

مال مردم استفراغی است که عده‌ای آن را با ولع می‌خورند.

نخور عزیز من نخور

عجب دوره بخور بخوری شده....

این شعر مولانا را به باعث و بانی‌اش هدیه می‌دم:

آن نصیحت راستی در دوستی
در غلولی ، خائنی ، سگ پوستی
پور سلطان گر بر او خائن شود
آن سرش از تن بدان بائن شود

روزم را با لعن تو آغاز می‌کنم...

شنبه, ۱۰ اسفند ۱۳۹۲، ۰۱:۵۷ ب.ظ

تو یک نابغه‌ای!

تو که توانستی طی مدت هشت سال آینده بسیاری را به سیاهی و تباهی بکشانی نابغه‌ای!

چگونه توانستی آینده مرا و آینده فرزند مرا و امیدهای خانواده‌ام را به تباهی بکشانی؟

محال را نتوانم شنید و هزل و دروغ
که هزل گفتن کفر است در مسلمانی

-------------------------------------------

گرچه بر واعظ شهر این سخن آسان نشود
تا ریا ورزد و سالوس مسلمان نشود


آری با ریا و دروغ بر تو میسر است!

پس

روزم را با لعن تو آغاز می‌کنم.....

بر سر خرمن بوقت انتقاد

جمعه, ۲ اسفند ۱۳۹۲، ۰۶:۱۶ ب.ظ

هر مظروف با ارزشی نیازمند ظرف است و هر ظرفی دارای ظرفیت. انتقاد هم به نظرم مظروف با ارزشی است که در هر ظرفی نمی‌توان ریخت، ظرفی که ظرفیت ندارد. حتی گاهی ظرف، ظرفیت هم دارد اما به ذات ظرف هم بستگی شدید دارد.

مثلا در نظر بگیرید که یک نوشیدنی گوارا و گرانقیمت را در یک آفتابه بریزند و سر سفره یا میز بیاورند! آفتابه به ذات آفتابه بودن لیاقت ریختن این نوشیدنی گوارا و ارزشمند را ندارد چرا که در آفتابه باید آبی ریخت و ....

انتقاد کردن از فرد یا افرادی که ظرف مناسبی نیستند و ظرفیت مطلوبی ندارند؛ کار بی ارزشی است و هدر دادن آن. 

به قول مولانا:

بر سر خرمن بوقت انتقاد
نی که فلاحان همی جویند باد


و ناصر خسرو هم سخن شیرینی دارند:

پند چه دهی و چه گویی سخن حکمت و علم
این خران را که چو خر یکسره از پند کرند